WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ55 - YQ60

YQ61 –  Straf nooit goede ideeën af met Een verplichte uitvoering

Uitstekende voetballers zijn zelden uitstekende trainers. Ook je beste verkoper kun je beter geen andere verkopers laten leiden.  En in eenzelfde verband is het vaak niet aan te raden om een idee door de bedenker zelf te laten uitvoeren.

               

Op Curaçao zagen we hiervan een goed voorbeeld. Want op zich is het creëren van ruimte voor meer tafeltjes om een (te) klein restaurant rendabeler te maken, een goed idee. Om hierbij te kiezen voor een onderscheidende oplossing door het toevoegen van een vliegtuig is vanuit een marketing-overweging ook niet verkeerd. Maar uiteindelijke is dit plan op een enorme mislukking uitgelopen.

 

Onuitvoerbaarheid, veel te hoge kosten, slechte klimaatbeheersing, eindeloze reeks creatieve aanpassingen…..? Waarom dit restaurant twee dagen na de heropening failliet is gegaan, is ons niet bekend. Het restaurant is, samen met het vliegtuig, inmiddels bijna geheel overwoekerd.

 

Er zijn maar weinig ‘architecten’ die ook goede bouwers zijn.

gallery/yq061 - afstraffen creatief idee ©yvonbus (small) (small)

YQ62 - Er zit 2 cm verschil tussen perfect en waardeloos.

Doe het nooit……

 

Onlangs vonden wij in het grote pak wc-papier een ietwat misvormd rolletje. Een redelijk unicum want in onze overgereguleerde productiemaatschappij dringt zich natuurlijk de vraag op hoe ‘deze jongen’ tussen alle kwaliteitscontroles is door geglipt, maar dit terzijde.

 

Net zoals wij geen bezwaar hebben tegen kromme komkommers of bananen, of minder perfect gevormde paprika’s, is ook dit afwijkende rolletje gewoon ingezet in ons ‘verwerkingsproces’.

 

(Voor de meer visueel ingestelde medemens is dit het moment om iets anders te gaan lezen.)

 

Maar wat blijkt? Er mag wereldwijd een enorm verschil zitten tussen de mate van zachtheid, kleur, hoeveelheid laagjes en de dikte ervan, maar de breedte van de rollen blijkt gestandaardiseerd. En dat heeft weer tot het gevolg dat op dit gebied bij gebruik sprake is van een enorme routine, respectievelijk geconditioneerd gedrag.

Een rol lang was het bij ons thuis meer uitsmeren dan opvegen…….

gallery/yq62 - logica van standaardisatie ©yvonbus (small)