WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

YQ6 - YQ10

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

Het lijkt in de mens te zitten om te hoog en vaak te ver te willen reiken. We spiegelen ons maar wat graag aan de ‘groten der aarde’. Dat je daarmee de kans op slagen ook meteen kleiner maakt, wordt vaak vergeten. En is de kans om een gesteld doel ook werkelijk te halen klein, dan is de motivatie om het ook echt te proberen ook heel beperkt.

 

Of anders gezegd: als je nooit sport, dan is om de dag een wandeling van 30 minuten een enorme prestatie die groter is dan die van je buurman die al jaren iedere dag 2 uur hardloopt en zich nu inschrijft voor een halve marathon. Jij bent immers je grenzen aan het verleggen en hij niet.

 

Alles is relatief; zoek de meetlat die bij je past.

YQ6 – Alles is relatief.

gallery/006 - relatief ©yvonbus yq

YQ7 – Achterom kijken heeft alleen zin als je aan het verkeer deelneemt.

gallery/007 – achterom kijken  ©yvonbus yq (small)

Het is mij (tot nu toe) twee keer gebeurd…..zoveel aandacht voor wat achter je gebeurd (terwijl je gewoon doorloopt) en dan op dat ene cruciale moment omdraaien zodat je met je hoofd in volle vaart tegen de lantaarnpaal aanslaat……….ik hoop niet dat er geen derde keer komt.

 

De eerste van die twee was eigenlijk meer gênant dan iets anders – ik was in eerste aanleg me meer druk aan het maken over de vraag of iemand dit had zien gebeuren  - ik hoopte natuurlijk van niet -  en nam de hoofdpijn na afloop op de koop toe. Bij de tweede keer sloeg ik echt letterlijk tegen de grond – over gênant gesproken (gênant - wat een heerlijk ouderwets woord overigens!).  We kunnen gerust concluderen dat het misschien zin heeft bij het verplaatsen van A naar B zin om soms achterom te kijken maar dan wel heeeeel kort en bij verplaatsing te voet bij voorkeur helemaal niet.

Maar dan is daar nog die menselijke drang om  in het verleden te ‘blijven hangen’ (in overdrachtelijke zin). Heeft het in het kader van belevingen en ervaringen  wèl zin om achterom te kijken? Het antwoord is voor mij eenvoudig: alleen als ik van het achterom kijken leer hoe zaken in het heden beter aan te pakken of hoe beter vooruit naar de toekomst te kijken, dan heeft het zin. Anders niet!

YQ8 – Neem vooral jezelf niet té serieus; je zou de enige zijn.

gallery/008 - neem jezelf niet te serieus ©yvonbus yq

Ik ben geen liefhebber van selfies; niet om te maken maar meestal ook niet om te bekijken.

 

Mijzelf vind ik niet interessant genoeg en selfies van anderen zijn dat meestal ook niet – de aangenomen poses, getuite lippen, zogenaamde ‘sexy look’ en dan ook nog vaak die arm in beeld….. ik heb het er niet op. We zullen het maar op een verschil van smaak houden om niet meteen met een generatiekloof op de proppen te komen.

 

Mijn regel ‘aan selfies doe ik niet’ heb ik (tot op heden) maar één keer gebroken. En zie hier het resultaat.

Waarom ik deze bespottelijke uitdossing heb vastgelegd? Omdat ik ten tijde van het slaaponderzoek in 2016 hier onbedaarlijk om heb moeten lachen. Wat zie ik eruit; zo’n meid neem je toch niet al te serieus? En doe ik dat toch, dan pak ik deze selfie er gewoon weer even bij.

YQ9 – Terug naar mijn jeugd lijkt me echt niks.

gallery/009 - terug naar jeugd ©yvonbus yq

Dementie is misschien wel hét schikbeeld voor de ouderwordende mens. Het langzaam (of soms snel) verliezen van je verankering in het heden, en het wegglijden in alleen je vroege herinneringen. Brrrr.

 

Nu heb ik mijn hele leven al een mechaniek ontwikkeld om mijn jeugdherinneringen te verdringen. Objectief gezien zal het boeiend zijn om te ontdekken of die herinneringen ook ‘achter slot’ blijven, mocht dementie op mijn pad komen.  Subjectief gezien, griezel ik bij  het idee dat anderen zullen horen wat ik niet wilde weten als dat slot niet werkt.

 

Gelukkig mogen en kunnen we hier in Nederland zelf de regie voor in handen nemen. En het behouden van de regie betekent ook dat ik bij mijn overlijden op mijn 96e er een knalfeest van zal maken, want ik vier het leven graag.  Jammer dat ik er zelf niet meer bij ben.

 

Maar als het toch een gepland overlijden wordt, dan is het misschien een idee dat ik éérst het feest geef en nog gezellig mee doe. Hmmm, dat klinkt als een goed plan....voor mijn 96e.

YQ10 – Bedenk bij ieder verbod dat ooit iemand het wèl gedaan heeft.

gallery/010 - verbod  ©yvonbus yq

Neem nu dit verbod.

 

Ik hou me niet zo zeer bezig met de vraag òf ik ooit de behoefte zou voelen om mijn voeten - die een mooie beschaafde maat 38½ groot zijn - te wassen in een tè kleine wasbak die op taillehoogte aan een gammele muur is bevestigd in een zaak die je alleen bezoekt na een wandeling in een gebied waar je eerder bergschoenen aantrekt dan teenslippers en je voeten dus bijna net zo schoon/vies zijn als bij de start van de wandeling,  

 

Misschien is het interessant te doorgronden waarom dit verbod wel boven de wasbak op het damestoilet hangt maar niet boven de wasbak op het herentoilet.  Zijn mannen waterschuw en lopen ze liever met vieze voeten dan dat ze ze wassen? Gaan mannen stiekem naar het damestoilet omdat ze misschien wel met hun broek op hun schoenen maar niet  bij het voetenwassen door andere mannen willen worden betrapt? Zijn vrouwen te lui om naar de kraan te lopen die op kniehoogte aan de buitenkant van het gebouw te vinden is? Of willen vrouwen voor geen geld met vuile voeten over straat en hebben ze daarom naar een creatieve oplossing voor het voetenwasprobleem gezocht?

 

Wie het weet mag het zeggen. Ik persoonlijk ben eigenlijk het meest benieuwd naar het ‘hoe dan?’, want die wasbak zit al hoog, maar het is niets vergeleken met de locatie van de droger……..