WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ55 - YQ60

YQ56 - Er schuilt een opportunist in ons allemaal.

Soms worden mensen voorzien van het label ‘opportunist’ waarbij de nadruk veelal meer ligt op het gegeven dat principes aan de kant worden gezet als een voordeel zich aandient.

 

Als we die negatieve kant even laten voor wat hij is, dan kunnen we eigenlijk best stellen dat iedereen op momenten een opportunist is. Ik in ieder geval wèl. Graag grijp ik de mogelijkheden aan wanneer die zich aandienen…….mogelijkheden om anderen te helpen, om te lachen, om te leren, om een probleem op te lossen, om lief te zijn en om lief te hebben.

 

Als er bij mij wordt aangeklopt, zal ik dan ook altijd open doen; je weet maar nooit welke mogelijkheden zich aandienen.

.

gallery/yq056 - opportunisme ©yvonbus (small)

YQ57 - De beste hulp bestaat alleen maar uit 'n weg wijzen.

Als ieder doel via dezelfde weg bereikt kan worden dan zou het navigatiesysteem nooit uitgevonden zijn en zouden adviseurs geen bestaansrecht hebben.

 

Maar gelukkig. Geen mens is hetzelfde en al open we tegen identieke uitdagingen aan, daardoor is het antwoord op die uitdagingen nooit voor iedereen hetzelfde en de weg er naar toe al helemaal niet.

 

Mocht je vinden dat je iemand advies kunt (en màg) geven, doe dit dan in de wetenschap dat je EEN weg wijst maar dat DE weg niet door jou wordt bepaald.

 

gallery/yq057 ©yvonbus

YQ58 – Blond is een haarkleur; geen levensfilosofie

Als je niet al te briljant bent, dan is het misschien aan te raden je haar vooral niet blond te kleuren. Maar misschien ben je dan al te weinig briljant om die afweging te maken.

 

Waarom blond in een land met oorspronkelijk overwegend blonde bevolking, sterk verbonden is aan het label ‘Blond’, is mij een raadsel. En ook dringt zich dan de vraag op welke haarkleur geassocieerd wordt met ‘intelligent’.

 

Het nadeel van stigmatisering is dat het vaak leidt naar een vertekend zelfbeeld of zelfs naar handelen conform het label. Iets in de trant van: Laat je haar blonderen als je dom bent, of wordt dom als je blond haar hebt.  Beter is het echter naar mijn mening om er vanuit te gaan dat blond gewoon alleen maar een haarkleur is en geen levensfilosofie.

gallery/yq058 - blond is haarkleur ©yvonbus (small)

YQ59 – Niets leuker dan heel vaak heel hard om jezelf lachen

Vóór de start van een lezing in het Paleis op de Dam, eerst even een bezoekje gebracht aan het toilet. Daar werd ik geconfronteerd met de nieuwste snufjes op het gebied-van-het-handen-wassen: niet alleen een kraan die reageert op beweging maar ook nog voorzien van twee vleugels waarin de drogers zijn ingebouwd. Het was even puzzelen maar ik kwam er na wat uitproberen achter hoe deze technische snufjes te gebruiken.

 

Maar ja. De lezing over symboliek in de beeldhouwkunst was zeer boeiend en mijn hoofd zat vol nieuwe inzichten bij het afsluitende bezoek aan het toilet. Dus, met schuimzeep op de handen richting de kraan maar daarbij vanaf de verkeerde kant langs de ‘blazer’. Je snapt ‘m al…… het zeep zat op mijn neus, mijn bril en op mijn haar. Wat bij mij zorgde voor een onbedaarlijke lachbui en een aanval van de slappe lach bij mijn onbekende buurvrouw. Heerlijk!

 

Nu kan ik niet meer naar schuimzeep kijken zonder een glimlach op mijn gezicht.

 

Heel hard en heel vaak lachen om jezelf kan ik iedereen aanbevelen.

gallery/yq059 - lachen om jezelf ©yvonbus (small)

YQ60 – Chaotisch werken doe je maar in je eigen tijd

Op de een of andere manier lijken veel mensen hun chaotische denken en handelen te willen ophangen aan het creatief zijn.

 

Als redelijk creatief maar zeer geordend denkend mens begrijp ik dit niet. Maar misschien komt dat omdat ik mijn tijd zo efficiënt mogelijk gebruik zodat ik mijn vele plannen kan uitvoeren. Daardoor ergert het mij zeer snel als ik steeds opnieuw dezelfde dingen in mijn handen krijg als ik iets zoek maar niet kan vinden.

 

Ook als het druk is in mijn hoofd helpt het om orde te creëren in mijn omgeving want dan krijgt mijn creativiteit eerder meer dan minder ruimte.

 

Bovendien doet chaos ingepakt in structuur het beeld ontstaan dat je alles onder controle hebt. Binnen een zakelijke omgeving werkt dat erg goed richting de leiding; ik heb regelmatig deze perceptie gecreëerd in mijn carrière. Zeker dan luidt mijn advies: chaotisch werken doe je maar in je eigen tijd!

gallery/yq060 - chaotisch werken ©yvonbus (small)