WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ51 - YQ55

YQ51 - Laat nooit een ander bepalen hoe je moet leven.

De een verstopt zijn onzekerheid door te bluffen (ik behoor soms tot die categorie) en een ander door heel luid en vaak zijn manier van doen als enige juiste aanpak te positioneren en zich gesterkt voelen door hun schare volgers, volgers die denken naar een goed advies te luisteren.

 

Er valt voor beide manieren misschien iets te zeggen maar het belangrijkste verschil zit ´m in de mogelijke vergissing. Als de bluffers een verkeerde aanpak kiezen, dan kunnen zij alleen zichzelf hierop aanspreken. Bij de schreeuwer/volger-combinatie kunnen beide partijen elkaar de schuld geven van een eventuele vergissing.

 

Persoonlijk maak ik liever mijn eigen fouten, dan dat ik de fouten van een ander imiteer, want wie zegt dat die schreeuwer het zo goed doet?

.

gallery/yq051 - bepaal je leven ©yvonbus (2)

YQ52 - Transparantie kan funest zijn.

Eén van de modekreten van vandaag zeker binnen het management is ‘transparantie’. Ik vind dit een equivalent van ‘zeggen wat je denkt of vindt’ wat mij in mijn sollicitatiejaren werd aangewreven als een slechte karaktereigenschap. Ach ja, tijden veranderen en inzichten klaarblijkelijk ook.

 

En met zo’n karaktereigenschap ben ik natuurlijk een voorstander van ‘transparantie’ en heb een gruwelijke hekel aan verborgen agenda’s. Maar zoals aan alles in het leven zit er een keerzijde ook aan deze stelligheid. In ieder geval zou deze vogel kunnen beamen dat ‘transparantie’ zo zijn keerzijde heeft; het kan je zelfs noodlottig worden.

.

gallery/yq052  - transparantie funest  ©yvonbus (small)

YQ53 - Niets doen kan altijd nog als ik dood ben.

Het verhaal gaat dat het hiernamaals eeuwig duurt. Ik heb daar nog wel wat vragen over.

 

Allereerst is er geen bewijs of enige wetenschappelijke onderbouwing voor het hiernamaals. Verder is de term ‘hiernamaals’ ook nog eens erg onduidelijk. Betekent het dat er nooit meer een maal zal worden genuttigd of zijn we gewoon bij het toetje (na het maal) aangekomen? Nu ben ik wakker te maken voor een goede bak vanille-ijs maar of ik er voor op kan staan als ik dood ben, dat wil ik eerst wel eens door een ervaringsdeskundige bevestigd krijgen.

 

En laten we het als laatste dan ook nog even over ‘eeuwig’ hebben. Weet je wel hoe lang dat is? Oh, neen. Dat weten we dus niet.

Nu duurt een eeuw honderd jaar; moeten we daar dan de conclusie aan verbinden dat eeuwig dus ook 100 jaar duurt? Maar aangezien ‘groenig’ iets minder groen is dan groen, kan eeuwig dus ook minder zijn dan 100 jaar. Allemaal erg verwarrend; het zal wel de eeuwige vraag blijven.

 

Ik maak er nu dus maar het beste van want niets doen kan altijd nog als ik dood ben.

.

gallery/yq053 - niets doen ©yvonbus (small)

YQ54 - Gelukkig is morgen morgen vandaag.

Vandaag duurt voort tot aan je dood, want morgen wordt het nooit.

 

Neen, ik vergis me niet. Immers, morgen is morgen vandaag. Mijn schoonmoeder speelde al jaren met dit fenomeen met het spreukenbordje ‘Morgen begin ik met lijnen’, in de wetenschap dat morgen nooit komt.

 

Het fijne van het besef dat vandaag eeuwig duurt, is het feit dat ik daardoor alles vandaag kan doen. Maar misschien is vandaag morgen.

.

gallery/yq054 - morgen is vandaag ©yvonbus (small)

YQ55 - Benijd nooit iemand om iets ALS je de prijs niet wilt betalen.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan echt stinkend jaloers zijn op vrouwen die van nature soepel wiegende heupen hebben. Zelfs met veel (dans)training is het mij niet gelukt om dat natuurlijk soepele te bereiken; eigenlijk is het nooit veel verder gekomen dan een klunzige imitatie. Het zit duidelijk niet in mijn genen.

 

Tijdens een bezoek aan het Museum Kas Di Pal’i Maishi op Curaçao (een aanrader, overigens) is het mij duidelijk geworden dat voor die aanleg een zware prijs is betaald. Want wat blijkt?

In de tijd van de slavernij (zeer donkere tijden in de Nederlandse geschiedenis) moesten de vrouwen over grote afstanden water vervoeren in emmers die op het hoofd geplaatst werden (op een aantal ringen stof – zie foto). Als je dan het morsen van water wilt voorkomen, zal je je hoofd stil moeten houden en komt de loopbeweging volledig uit de heupen. En dat generaties lang, waardoor de souplesse is doorgegeven.

 

Een benijdenswaardige souplesse tegen een te hoge prijs!

.

gallery/yq055 - wiegende heupen kostten veel ©yvonbus (small)