WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ47 - Zelfs als je er een gekke draai aangeeft, kun je op de goede weg zitten.

Goede weg, gekke weg, snelste weg, kortste weg, mooiste weg, rechte weg, slingerweg, slinger weg of weg weg. Het Nederlands is mooi maar moeilijk. Probeer die laatste twee instinkers maar eens uit te leggen aan iemand die een inburgeringscursus volgt.

 

Wat betreft je te verkiezen route om van het ene naar het andere punt te komen, is het misschien een idee om vooral de leukste route te kiezen zodat de reist al onderdeel is van een nieuwe ervaring. Maar zorg er bovenal voor dat je ergens aankomt waar je wilt zijn.

YQ46 - YQ50

gallery/yq047 - gekke draai ©yvonbus yq (small)

YQ46 - Duisternis verdrijf je door het licht te zoeken.

Licht komt in vele vormen. Uit jezelf, een ander of je omgeving. De kunst is ook de vaak kleine lichtpuntjes te ontdekken.

 

Ikzelf voel me meteen lichter bij het horen van een schaterlach van een peuter, als ik mijn ogen moet dichtknijpen omdat de zon in het water schijnt, . als ik luister naar de geluiden van vogels en kikkers in mijn achtertuin, bij het zien van wilde korenbloemen in een korenveld omdat ze zo lang zijn weggeweest en de herinnering aan mijn moeder die het door mij geplukte boeket gewoon op de vaas zette ondanks het feit dat ze altijd stijf onder de luis zaten.

 

En al die dingen hou ik paraat voor die donkere momenten als ik op zoek moet naar het licht.

.

gallery/yq046 - teveel zon ©yvonbus yq (small)

Ik weet het, er zitten gewoon te weinig uren in een dag. Vanmorgen extra vroeg (om 06.00 uur) opgestaan om flink wat achterstand weg te werken want ‘het’ groeit me weer eens aardig boven mijn hoofd.

 

Voor ik er erg in had waren er drie uur voorbij, en moest ik toch nog mijn ontbijt naar binnen schrokken terwijl ik me fatsoenlijk aankleedde om op tijd bij mijn eerste afspraak te zijn.

 

Toch heb ik me al grotendeels kunnen houden aan mijn nieuwe regel dat ik ieder dag iets doe wat ik moet, wat ik wil en waar ik blij van word. Soms vallen deze alle drie samen maar vandaag niet.

 

Het moeten (beetje achterstand ingelopen) en het willen (schildersproject voorbereid met eerste laag hardroze op spieraam) zijn afgetikt. Blij word ik van de geplande lunch straks met een mooie en lieve vrouw.

 

“Tussen nu en straks” is bij mij goed voor elkaar vandaag.

.

YQ48 - Tussen net en nu gebeurden de mooiste dingen.

gallery/yq048 - tussen nu en net ©yvonbus

YQ49 - Beter een blauwtje lopen dan een groentje blijven.

Als we allemaal zouden blijven hangen in vaste patronen dan krijgt er niemand meer een relatie wat op twee manieren wèl zou leiden tot minder echtscheidingen maar naar mij mening is de spanning er dan ook wel af.

 

En omdat we nu eenmaal meer leren van gemaakte fouten dan van zaken (die mogelijk bij toeval) goed gaan, ben ik een groot voorstander van het uitproberen van nieuwe dingen, ontmoeten van nieuwe mensen en je voordeel doen met nieuwe (goede of foute) ervaringen. Als je er maar van leert.

 

Dus: Beter een blauwtje lopen dan een groentje blijven.

.

gallery/yq049 - groentje  ©yvonbus

YQ50 - Structuur creëert ruimte voor creativiteit.

Het lijkt misschien een paradox maar structuur geeft ruimte aan creativiteit.

 

Als bij mij het creatieve proces loopt, dan is het heel prettig dat ik feilloos het benodigde materiaal kan pakken omdat alles zo lekker gerubriseerd in bakjes met labels zit en de ‘flow’ dus niet wordt onderbroken. Ook grijp ik zo nooit mis omdat het door die structuur zo lekker duidelijk is als er materiaal opraakt en moet worden bijgevuld.

 

Zelfs in overdrachtelijke zin werkt het. Door te zorgen voor een vast patroon voor eten-drinken-slapen, krijg je meer ruimte in je hoofd voor gedachten buiten de geijkte paden.

 

Niet overtuigd? Laat me dan afsluiten met een bewerking die je zowel praktisch als overdrachtelijk mag opvatten: buiten de lijntjes kleuren is alleen mogelijk omdat er lijntjes zijn.

.

gallery/yq050 - structuur en chaos ©yvonbus yq