WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ26 - YQ30

YQ26 - Wat een heerlijk besef dat heel lelijk prachtig kan zijn.

Ik had mij bijna aan deze schoonheid vergrepen omdat mijn focus op de traptreden lag en niet op de –leuning. Met mijn hand 5 cm boven zijn nek, keek ik net op tijd op om oog in oog te komen met deze wrattenkoning die duidelijk zijn focus wèl op mij had gericht.

 

Dit was meteen het einde van mijn illusie dat ik het als vrouw altijd voel als er naar me gestaard wordt. Dat werkt misschien niet met wrattenkoningen, dieren, koudbloedigen of leguanen? Of misschien werkt het toch? Ik keek immers op tijd op.

 

Wie het weet mag het zeggen.

YQ27 - Waarom is goed genoeg gestopt met dat te zijn?

Ook ik laat me bij regelmaat verleiden tot investeringen die in geen enkele verhouding staan tot het te verwachten rendement. Financieel ben ik behoudend genoeg, maar bij emotionele, fysieke of mentale investeringen ligt dat wel anders.

 

Neem nu onze tuin. Al 25 jaar probeer ik die onkruidvrij te krijgen. En dan bedoel ik ècht onkruidvrij – alles wat ergens groeit waar het niet is neergezet, wordt er zorgvuldig met de hand uitgetrokken of uitgespit, of het nu 2 millimeter of 2 meter hoog is.

 

Heb ik het beoogde doel ooit bereikt? Natuurlijk niet. De tuin te groot, mijn ijver te beperkt, vrije uren te weinig, de groeikracht te groot? Waarschijnlijk een combinatie van dat alles.

Misschien moet ik er eens een schoffel bij pakken en stoppen met het wieden van onkruid onder struiken en planten die ik eerst opzij moet duwen om het onkruid überhaupt te vinden.

 

Vanaf nu haal ik alleen maar weg wat boven de wel gewenste begroeiing uitsteekt. Dat is gewoon goed genoeg!

gallery/yq026 - prachtig lelijk ©yvonbus (small)
gallery/yq027 ©yvonbus
gallery/yq028 - beperkingen opleggen ©yvonbus (small)

YQ28 - Leg jezelf geen beperkingen op; dat doen anderen al genoeg.

Dit YQ-tje is een van mijn ‘gouwe ouwe’ en nog altijd toepasbaar. Het vinden van een bijpassende foto kostte iets meer moeite.

 

Snel was het idee geboren om deze quote met handboeien visueel te ondersteunen, maar waar haal je echte handboeien vandaag. Ik ben immers niet van plan om alleen voor een foto onnodige extra’s toe te voegen aan de toch al te grote plastic-berg.

 

En toen was daar in april dè uitgelezen mogelijkheid  - tijdens de wisseling van de wacht bij Windsor Castle terwijl ik op bezoek was bij mijn vriendin. In de 20 minuten onderbreking tussen het komen en gaan van de wacht (ze doen in de tussenliggende tijd hun ‘kunstje’ in het kasteel), heb ik midden op de kruising de sergeant van dienst gevraagd of ik hem een gek verzoek mocht doen. Hij gaf aan dat hij alles wel gehoord had…

 

Op mijn vraag of ik zijn handboeien mocht fotograferen, gaf hij aan dat hij dit verzoek nog niet eerder had gehad. Met daarna zijn vraag: “Are you sure you do not want fluffy ones?”.

 

Neen, je moet je ook geen (of misschien zelfs juist geen) beperkingen laten opleggen met  ‘fluffy ones’.

 

gallery/yq029 - creativiteit inperken ©yvonbus (small) (small)

YQ29 - Als creativiteit wordt ingeperkt, dan heet het een opdracht.

Het komt vaak voor dat mensen je eerst de vrije hand geven en dan vervolgens aangeven ‘binnen welke lijntjes je moet kleuren’.

 

Bij ieder woonprogramma zie je het gebeuren; de deelnemers schrijven zich in omdat ze zelf niet weten hoe ze moeten verbouwen en inrichten en ze ‘alle vertrouwen hebben in de binnenhuisarchitect dat ze hem/haar graag de vrije hand geven’. En dan volgt steevast een lijstje met wat er allemaal niet mag, welke kleuren men een hekel aan heeft en welke ouwe meuk er vooral moet blijven. Lekkere ‘vrije hand’!

 

Voor mij hoef je de schijn niet op te houden: noem gewoon een opdracht een opdracht. Maar zorg er dan wel voor dat de opdracht op zijn minst creatief is. Anders kan ik hem altijd nog weigeren uit te voeren.

 

gallery/yq030 ©yvonbus

YQ30 - De beste leercurve: Snel en Steil.

De Spartaanse opvoeding van mijn ouders volgde deze leercurve zeker. En - al is er weinig uit mijn opvoeding wat ik zelf in de praktijk breng - die snelle en steile leercurve is zeer passend gebleken bij mijn karakter of zou mijn karakter door de leercurve gevormd zijn? Geen idee.

 

Feit is wel dat ik snel mijn uiteindelijk doel wil bereiken en dat ik voor mijzelf wel de voorkeur geef aan dit type leercurve. Slagen geeft dan immers de grootste voldoening.