WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ21 - YQ25

Toen was ie daar in eens: die briljante inval. Een inval waar niemand op zit te wachten en ook jijzelf niet weet wat je er mee kunt of wilt doen.


Ik heb daarvan mijn vak gemaakt. Marketing immers soms niet meer dan het bieden van een oplossing voor een probleem waarvan je nog niet wist dat het bestond……. En dat laat veel ruimte voor creativiteit.

gallery/yq021 ©yvonbus

YQ21 - Soms heb ik zo'n leuke oplossing dat ik er een probleem bij zoek

Op mijn 9e op judoles omdat de leraar zulke leuke moppen vertelde. Op mijn 15e zwarte band (toen de jongste in Nederland) en lesgeven aan de allerkleinsten. Tussendoor uitstapjes naar volleybal en tijdens de middelbare school pitcher van het softbal-team dat zes jaar achtereen kampioen werd.


Toen bij het judo wedstrijden verplichte kost werden om verder te kunnen komen, heb ik mijn judopak aan de wilgen gehangen en ben ik gaan dansen. Het geven van een demonstratie Latin (o.a. van de jive, cha-cha-cha en samba) heeft het einde van mijn danscarrière ingeluid omdat het me de hoofdprijs heeft opgeleverd, zijnde mijn echtgenoot.


Hieruit blijkt maar weer eens dat sporten heel goed voor je is: je leert leiding geven, in een team te functioneren en geeft je je maatje voor het leven.

YQ22 - Mijn ultieme hang naar het verleden: "Ik heb altijd veel gesport".

gallery/yq023 - mooi achterste ©yvonbus

Flamingo’s zijn zeer gespecialiseerde vogels en hebben weinig overeenkomsten met hun plompe neefje, de duif.

 

In hun snavel, hebben zij een bijzonder mechanisme waardoor ze klein voedsel uit het water weten te filteren. Met hun lange poten doen ze aan thermoregulering. En ze kunnen op één poot staan door vernuftig de gewrichten in een vaste schikking te zetten waardoor hun balans wordt bereikt zonder dat hier spieren voor gebruikt worden.

 

Maar dan is daar ook nog dat prachtig roze kontje; een kleur die ontstaat door caroteen en bacteriën in het eten. Ik ben ervan overtuigd dat deze mooie vogel af en toe stopt met eten om het achterste van de rest van de familie te inspecteren. Want zo mooi roze is niet lelijk.

YQ23 - Als mijn buurman zo'n achterste had, stopte ik met eten.

Zowel letterlijk als figuurlijk kan het verhelderend werken om een dal (of probleem) vanuit een ander standpunt te bekijken. Hierdoor valt het licht er anders op en komen ook schaduwen op een ander punt te liggen.

 

Verveelt het ‘dal’ je? Wissel dan eens van berg. Je zult zien dat je een andere blik krijgt op dezelfde wereld.

YQ24 - Uitzicht op een dal verandert, als je op een andere berg gaat zitten.

gallery/yq024 ©yvonbus

YQ25 - Ik kan niet 'out of the box'-denken want ik  zit er niet in.

gallery/yq025 - out of the box ©yvonbus (small)

Al jaar en dag is de mensheid druk met zijn omgeving in hokjes te stoppen. En vaak plaatst ons dat in meerdere hokjes tegelijk: op kleur, op geloof, op leeftijd, geslacht, opleiding of woonplaats, op inkomen, in een meederheid of minderheid – en zo kan ik nog wel even doorgaan.

               

En wat mij in dit opzicht in mijn hele carrière heeft verbaas is dat bij sollicitaties de eis wordt geuit dat je ‘out-of-the-box’ moeten kunnen denken. Dit lijkt op een eend vragen om te stoppen met zwemmen.

               

Ik kan dat niet, dat ‘out-of-the-box’-denken. Maar bij mij komt dat omdat ik weiger erin te gaan zitten.

gallery/yq022 - altijd veel gesport ©yvonbus