WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

gallery/016 - leeg glas ©yvonbus yq

YQ16 - Een leeg glas biedt de meeste mogelijkheden.

Ik ben niet zo van het halfvol-halfleeg-glas principe.

 

Geef mij maar een compleet leeg glas, dan kan ik die tenminste vullen met wat ik wil en niet met wat ik al heb gehad.

YQ16 - YQ20

gallery/017 - hazelnootje ©yvonbus yq

YQ17 - Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.

Tevens realiseer ik mij regelmatig dat je ook geen eikel hoeft te zijn als je wèl aan een boom hangt.

 

Ikzelf hang het liefst aan een boom als hazelnootje. Neen, niet als hazelnoot; echt alleen maar als hazelnooTJE. Dat heeft dan namelijk iets lichts, frivools en wulps over zich. En dat past weer bij hoe ik ben in mijn hoofd.

YQ18 - Geef iets aandacht en het groeit.

gallery/yq018 ©yvonbus

Als je partner nooit zijn onderbroek maar wel altijd zijn sokken in de was gooit, focus op de sokken. Denk bij overvliegende vliegtuigen aan je vakantie. En vraag je af waarom een keffende hond overdag erger is dan wakker worden door het geschreeuw van een uilenjong midden in de nacht.

 

Ik heb bloemen gezaaid en verheug me op het bloemenveld voor bijen en vlinders; de regen is vandaag dus welkom.

 

Dit jaar liep ik op precies het goede moment door een schaduwplek in onze tuin om de geniale architectuur van Moeder Natuur in volle glorie te kunnen bewonderen. Onze koningsvaren toont perfect opgerolde stelen met perfect opgerolde blaadjes in een structuur die wij mensen ‘de gulden snede’ zijn gaan noemen.

 

Het is in deze structuur iets minder makkelijk te zien, maar hier is sprake van de zgn. reeks van Fibonacci (ca. 1170-1250) waarbij elk volgende element van de rij steeds de som is van de twee voorgaande elementen (1-1-2-3-5-8-13-21).

 

De gulden snede kan gevonden worden in de Romanesco broccoli, de opgekrulde staart van een kameleon, een orkaan, onze vingerkootjes, zonnebloemen, dennenappels of een slakkenhuisje. De mens heeft de reeks toegepast in de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, Het meisje met de parel van Johannes Vermeer, het Parthenon en de Ponte di Pietra in Verona; om maar een paar voorbeelden te noemen van pogingen van de de mens om de natuur te imiteren.

 

gallery/yq019 - geniale natuur ©yvonbus (small)

YQ19 - Moeder Natuur is een genie.

YQ20 - Ik heb meer oplossingen dan problemen.

gallery/yq020 - azijnpissers ©yvonbus (small)

Ken jij ze ook? Mensen die altijd in problemen denken? Van die types die iedere zin ontkrachten met het welbekende ‘Ja maar’. In mijn omgeving zitten er een paar die de titel ‘azijnpisser’ om die reden met ere kunnen dragen.

 

Zelf maak ik er liever een sport van om voor ieder probleem een positieve tegenhanger te vinden of te creëren. Soms een uitdaging maar altijd mogelijk als je maar creatief bent. En na tientallen jaren oefening en het bouwen aan een enorme verzameling, kan ik met stelligheid zeggen: “Ik heb meer oplossingen dan problemen”.