WANDELINGEN door de krochten van mijn brein

YQ11 - YQ15

De YQs worden gedeeld via Instagram waar je de YQs kunt volgen en wordt uitgenodigd op de quotes te reageren of stuur je reactie naar: ybms@yvonbus.nl.

YQ11 – Net Besloten: Vandaag wordt een leuke dag.

2009 – We zijn na een heel lange vlucht aangekomen in Los Angeles waar het ophalen van de gereserveerde auto ook nog eens betekent dat we erg lang in de rij moeten staan. Zonder auto al in de file.

 

Met zijn drieën – mijn betere helft, onze jetlag en ikzelf – op weg naar het voor de eerste nacht gereserveerde motel. Ook dat was even zoeken, maar dan heb je ook wat. Een waar feest der herkenning.

 

Het motel is zoals we ons de motels in Amerika herinneren van een eeder bezoek: doodsaai en kleurloos. De voorspelbaarheid trekt zich door in het interieur: rechts twee queensize bedden, links de plank met de televisie erop en de koelkast eronder; de bedden grenzen aan de ruimte die met douche (afgeschermd met een douchegordijn dat heel lang geleden mogelijk betere tijden heeft gekend) en het toilet die het pretentievolle predikaat ‘badkamer’ krijgt en waar de plank er tegenover naadloos overgaat in een kast zonder deuren, met kromme kledinghangers en wel twee planken. Tegen de achterwand is een kunststof blad met wasbak aangebracht waarop een snelkookketel met plastic mokken en oploskoffie, oplos-chocolademelk (of iets wat daarvoor door moet gaan) en muf ruikende theezakjes klaar staan om de vermoeide reiziger te verwennen. Je voelt je meteen ‘thuis’.

 

En dan zijn daar, als je –na een veel te korte nacht- heeeel voorzichtig de gordijnen met een jaren 80-tig motief (van die grote cirkels, in wat ooit oranje, wit en rood moet zijn geweest) over de gammele rails open trekt, die prachtige gekleurde balonnen die heerlijk wiegen op het zwoele briesje. En dan weet je meteen dat dit gewoon een leuke dag gaat worden.

 

gallery/011 - mooie dag ©yvonbus yq

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben blij dat ik mij iedere dag kan verwonderen over iets nieuws, aparts, kleins, bijzonders of over iets gewoons.

 

Misschien daarom vind ik ‘perfectie’ zo’n doodsaai fenomeen: er valt niets meer te leren, je verrast jezelf of anderen nooit meer en er valt niets meer te ontdekken.

 

En mensen die zichzelf perfect vinden? Die mening toont de imperfectie maar die diepzinnigheid gaat waarschijnlijk aan hen voorbij; verder zijn ook zij doorgaans doodsaai.

YQ12 – Perfectie. Wat een ongelooflijk saai fenomeen.

gallery/012 - perfectie ©yvonbus yq

YQ13 – Vandaag zo lekker in mijn hoofd gedanst!

gallery/013 - dansen in mijn hoofd ©yvonbus yq

Begin dit jaar reed ik weer eens over de dijk in de richting Almere met als einddoel Amsterdam. Waar ik normaal gesproken tijdens zo’n tocht compleet ‘zen’ wordt en slechts met moeite de maximumsnelheid van 80 km/uur haal, was het dit keer wel anders.

 

Met een heerlijk oud, dansbaar deuntje op de radio ging het geluidsvolume omhoog en het gaspedaal omlaag; dit tot ongenoegen van de agent die op die zonnige dag belast was met de snelheidscontrole. Op zijn vraag waarom ik te hard reed, heb ik uitgelegd dat dit ongemerkt gebeurde omdat ik op het up-beat nummer “zo lekker in mijn hoofd aan het dansen was”.

 

Als ‘beste smoes van de week’ kwam ik weg met een waarschuwing, maar ik vraag me sterk af of de agent misschien ook een beetje in zijn hoofd aan het dansen was….. stiekem……op die mooie zonnige dag op die dijk…..

In mijn hoofd doe ik alleen nog de ‘slow foxtrot’ als ik rijd; het wildere werk bewaar ik tot ik thuis ben.

YQ14 – Lang stilgestaan met doorlopers en het heeft me ver gebracht.

gallery/014 - doorlopers ©yvonbus yq

Doorlopers… wie van mijn generatie is er niet groot mee geworden. Tegenwoordig vraag ik me wel af waaraan doorlopers die naam hebben verdiend. De banden waarmee je de 'ijzers' onder je schoenen vastknoopte, gingen zo vaak los dat je meer naast je schaatsen stond dan erop. Dus misschien daarom. 'Doorschaatsers' zou een veel amusantere benaming zijn geweest.

 

Maar hoe dan ook. Toen ik een paar weken geleden doorlopers zag hangen bij een kleine winkel met souvenirs in Delft, was ik meteen verkocht. Eerst nog even voor de vorm een poging gewaagd om mijzelf de aankoop uit het hoofd te praten, maar waarom zou ik niet kopen wat me alleen al blij maakt als ik er naar kijk?

 

Door even stil te staan met die doorlopers, heb ik in mijn hoofd een superleuke reis  terug in de tijd kunnen maken. En dan was daar nog als bonus het praatje met de winkeleigenaar die ik om af te rekenen eerst even wakker moest maken.

gallery/015 - niet altijd briljant ©yvonbus yq

YQ15 – Je kunt niet altijd briljant zijn.

Zelfs een genie kan dat niet.

 

Daarom hebben innovatieve ondernemingen doorgaans een hele afdeling met geniale geesten bij elkaar gezet en is niet alles waar Thomas Edison een patent op heeft, ook door hem zelf bedacht maar gekocht van de oorspronkelijke bedenkers.

 

Dit doet niets af aan de genialiteit van genieën. Het onderschrijft slechts dat alleen een briljant altijd briljant is. Gelukkig kunnen we wèl iedere dag schitteren!